Det er legende let at give blod. Du svarer blot på et par spørgsmål, får et lille stik i armen og nyder derefter en forfriskning, mens du slapper af. Så har du givet blod.

Første gang du donerer blod

Første gang du møder op i blodbanken skal du huske at medbringe gyldig legitimation, og du skal have læst folderen fra Sundhedsstyrelsen: Bloddonation og sikkerhed ved tapning.

Inden selve tapningen skal du udfylde et spørgeskema. Det er for at sikre, at bloddonationen ikke kan risikere at skade modtageren af blodet eller dig selv. Første gang du giver blod får du et udvidet spørgeskema, mens du de efterfølgende gange slipper med færre spørgsmål.

Efter spørgeskemaet er blevet udfyldt, vil du blive kaldt ind til en kort samtale med en medarbejder fra blodbanken, og derefter er du klar til at give blod. Et menneske indeholder ca. fem liter blod, og ved en tapning afleverer du 450 ml. Der bliver samtidig taget blodprøver, som bruges til at bestemme din blodtype, måle din hæmoglobinværdi og undersøge for HIV og hepatitis. Du får kun en tilbagemelding fra disse undersøgelser, hvis der mod forventning bliver fundet uregelmæssigheder i dit blod.

Blodbanken sender dig en indkaldelse, når det igen er tid til at give blod. Du booker en tappetid via selvbetjeningen. Her vælger du den region, du hører til, og så bliver du viderestillet til det rette login-site.

Kontakt din blodbank direkte eller Bliv donor nu!

Det er vigtigt at spise og drikke rigeligt både før og efter en tapning. Kroppen skal nemlig erstatte de 450 ml blod, der bliver tappet. Din krop erstatter det tappede blod med væske fra vævene inden for nogle minutter, men det kræver, at der er væske at tage af. Du vil også blive tilbudt lidt at drikke efter tapningen, som det er vigtigt, at du tager imod.

Skader i forbindelse med en tapning er heldigvis meget sjældne. Men ind imellem kan det gå galt. Du kan læse mere om det under Hvis uheldet er ude.