Modtog blod fra 100 donorer

35-årige Thomas var døden nær, da han blev offer for et meningsløst knivstikkeri. Det var blod fra omkring 100 donorer, der reddede hans liv.

Det var en helt normal aften for 35-årige Thomas. Han var i gang med sit arbejde som taxachauffør i det indre København og havde netop samlet to kunder op på Christianshavn, da en fyr kommer hen til hans taxi og siger “jeg skal køre med dig”.

Da Thomas stille og roligt siger til ham, at bilen allerede er optaget, sparker fyren voldsomt til taxaen. Thomas går ud af bilen for at standse den aggressive kunde. Herefter går det stærkt. Meget stærkt. Uden varsel trækker manden en kniv og stikker Thomas fem gange i siden.

Ambulancen ankommer til gerningsstedet inden for fem minutter. Vidnerne på stedet har givet Thomas førstehjælp og forsøgt at standse blødningen, men blødningen er meget voldsom, og Thomas’ kredsløb er ved at svigte. Han skal hurtigt på hospitalet.

Så snart Thomas ankommer til Rigshospitalets TraumeCenter, får han blod fra akutte transfusionspakker, der består af fem poser røde blodlegemer, fem poser plasma og to poser blodpladekoncentrater. Blødningen er massiv og uden for kontrol. Derfor får Thomas tilført blod fra en “blodmølle”, der er en varmepumpe, som under højt tryk kan give op til fem blodposer i minutter. Thomas er blevet stukket helt ind i lungeroden, dér hvor blodkar og luftrør fordeler sig til lungen – meget tæt på hjertet. Derfor bløder han også op gennem luftrøret, så det vælter ud med blod fra flere sider.

Ved et knivstik tæt på lungen er det i langt de fleste tilfælde nok at lægge et dræn ind, og så standser blødningen oftest. Men i Thomas’ tilfælde står det så slemt til, at han må på operationsbordet. Der skal åbnes ind til lungehulen for at standse blødningen på den måde. Alt imens hjerte-lungekirurgen arbejder på at få standset blødningen, sørger resten af Traume- og operationsteamet for at give Thomas det nødvendige blod til at holde ham i live under operationen.

I løbet af halvanden time får Thomas i alt 63 blodprodukter – 28 poser røde blodlegemer og 26 poser plasma, hvert produkt fra én donor, samt 9 poser blodpladekoncentrat, som hver især er et resultat af fire donorers blod. Sammen med fibrinogenkoncentratet, der også stammer fra flere donerer, har Thomas dermed modtaget blod fra omkring 100 donorer.

Det var landets trofaste bloddonorer, der var med til at redde Thomas’ liv. Han er både donorerne og personalet på hospitalet dybt taknemmelig. Fremover vil han også selv give blod og støtte op om den vigtige sag.