60.000 danskere har i dag registreret sig som stamcelledonorer, men der er brug for mange flere. I anledning af International Stamcelledonordag den 18. september, sætter Bloddonorerne i Danmark sammen med blodbanker fra hele landet fokus på vigtigheden af de små celler, vi alle har i vores kroppe, og at vi alle kan være med til at redde liv ved at blive stamcelledonorer.
Håbet er, at flere danskere vil melde sig som stamcelledonorer og dermed potentielt redde liv.
Hvem kan blive stamcelledonor, og hvordan tilmelder jeg mig?
- Du skal være sund og rask, mellem 18 og 55 år og veje mindst 50 kg
- Du kan melde dig som stamcelledonor på sundhed.dk. Ved tilmelding skal du besvare et spøgeskema og indsende et mundskrab med et simpelt kit, som bliver sendt til dig med posten.
- Hvis du er bloddonor, kan du også blive stamcelledonor ved at sige det i din blodbank ved din næste tapning eller ved at tilmelde dig her.
Som registreret stamcelledonor bliver du kun kontaktet, hvis en patient matcher netop dig. Der findes tusindvis af forskellige vævstyper, og derfor er chancen for, at du bliver udvalgt, meget lille. Det betyder, at mange står i registreret uden nogensinde at donere stamceller. Men hvis matchet er der, bliver du den eneste ene i verden, der kan redde patienten.
Udvalgt presseomtale (fra Stamcelledonordagen 2021)
I forbindelse med International Stamcelledonordag 2021 bragte mange medier nyheder om stamcelledonation, patienthistorier og muligheden for at blive stamcelledonor. Nogle af omtalerne var:
- Rita var dødssyg af leukæmi – hendes søsters stamceller reddede hendes liv, TV 2 Øst. Uddrag: “Rita Christensen fik diagnosen Kronisk Myeloid Leukæmi. En kræftsygdom i de bloddannende celler i knoglemarven. I accelererende form. Hun havde brug for en transplantation, men det var der lange udsigter til. Hendes søstre fik foretaget vævstype-tests for at se, om de kunne donere de nødvendige stamceller.”
- Blodbank: Danmark har brug for 540.000 flere stamcelledonorer, Berlingske. Uddrag: “Hvert år får mere end 140 danskere konstateret en sygdom, der kræver, at de får en stamcelletransplantation for at overleve. Det kræver et godt match mellem donorens og patientens vævstyper, og findes der ikke en donor med det rigtige match, kan det koste patienten livet.”
- TV 2 Nord nyhedsudsendelse, 18/9 kl. 19.30
- Interview med overlæge og ansvarlig for Danske Stamcelledonorer Øst, Helle Bruunsgaard, DR P4 Eftermiddag Sjælland (indslaget starter 1:35:23)
Vil du vide mere om stamceller og stamcelledonation? Her kan du læse mere om, præcis hvad knoglemarv og stamceller er, hvordan en donation foregår og meget andet.
Her kan du se mere om de internationale initiativer omkring International Stamcelledonordag.
Læs også artiklen “Den største gave man kan give et andet menneske” om Tara, der har doneret stamceller til en ung mand fra Irland med aggressiv leukæmi.