Covid-19 information

International Stamcelledonordag 2021

Den 18. september markeres verden over som World Marrow Donor Day. Her i Danmark hjælper Bloddonorerne i Danmark med at sætte fokus på vigtigheden i de små celler, vi alle har i vores krop, som kan redde liv.

60.000 danskere har i dag registreret sig som stamcelledonorer, men der er brug for mange flere. I anledning af International Stamcelledonordag den 18. september, sætter Bloddonorerne i Danmark sammen med blodbanker fra hele landet fokus på vigtigheden af de små celler, vi alle har i vores kroppe, og at vi alle kan være med til at redde liv ved at blive stamcelledonorer.

Håbet er, at flere danskere vil melde sig som stamcelledonorer og dermed potentielt redde liv.

Hvem kan blive stamcelledonor, og hvordan tilmelder jeg mig?

  • Du skal være sund og rask, mellem 18 og 55 år og veje mindst 50 kg
  • Du kan melde dig som stamcelledonor på sundhed.dk. Ved tilmelding skal du besvare et spøgeskema og indsende et mundskrab med et simpelt kit, som bliver sendt til dig med posten.
  • Hvis du er bloddonor, kan du også blive stamcelledonor ved at sige det i din blodbank ved din næste tapning eller ved at tilmelde dig her.
Hør hvorfor Heidi meldte sig som stamcelledonor

I blodbanker rundt om i landet kan du i ugen op til International Stamcelledonordag være heldig at få en lækker RAWBITE-snack med dig efter tapning. RAWBITE har valgt at bakke op om International Stamcelledonordag, ved at forkæle bloddonorerne med sunde barer, der bl.a. indeholder dadler, mandler og cashewnødder. Flere lokale enheder har valgt at uddele gratis RAWBITES i den lokale blodbank.


Som registreret stamcelledonor bliver du kun kontaktet, hvis en patient matcher netop dig. Der findes tusindvis af forskellige vævstyper, og derfor er chancen for, at du bliver udvalgt, meget lille. Det betyder, at mange står i registreret uden nogensinde at donere stamceller. Men hvis matchet er der, bliver du den eneste ene i verden, der kan redde patienten.

Se med ved Emils stamcelledonation i 2019

Vil du vide mere om stamceller og stamcelledonation? Her kan du læse mere om, præcis hvad knoglemarv og stamceller er, hvordan en donation foregår og meget andet.

Her kan du se mere om de international initiativer omkring International Stamcelledonordag.

Læs også artiklen “Den største gave man kan give et andet menneske” om Tara, der har doneret stamceller til en ung mand fra Irland med aggressiv leukæmi.