Vores blod er levende væv. Blodet består af omkring 45 % celler, der findes i en væske kaldet plasma, som udgør de resterende 55 %. Blodet bliver pumpet rundt i karbanen af hjertet. Et menneske har i gennemsnit omtrent 5 liter blod i kroppen. Cellerne i blodet bliver dannet i knoglemarven, mens størstedelen af de æggehvidestoffer der findes i plasma, bliver dannet i leveren. Cellerne fylder omkring 2 liter og udgøres af ca. 25.000 milliarder røde blodlegemer, ca. 1.500 milliarder blodplader og ca. 35 milliarder hvide blodlegemer.

Røde blodlegemer

De røde blodlegemer (også kaldet erytrocytter) er skiveformede og har en diameter på omkring 0,007 mm. De indeholder hæmoglobin, som er et rødt farvestof, der binder og derved transporterer ilt og CO(kuldioxid). De røde blodlegemer binder ilten i lungerne og transporterer den videre til vævene, hvor den afgives. I vævene optages i stedet CO2, som føres tilbage til lungerne, hvor det udåndes. Et enkelt rødt blodlegeme har en levetid på omtrent 120 dage. Der ødelægges og dannes omkring 2 millioner røde blodlegemer i kroppen hvert sekund.

Blodplader

De mindste celler i blodet er blodpladerne (også kaldet trombocytter). De har en diameter på omkring 0,003 mm og ligner søpindsvin. Deres levetid er kun på omkring 9 dage. Blodpladerne hjælper med at få blodet til at størkne. Når der går hul på et blodkar, har blodpladerne til opgave at få det tætnet. Blodpladerne bliver tilkaldt af nogle stoffer i det ødelagte væv. Stofferne får blodpladerne til at svulme op, klistre sammen og sætte sig fast, så der hurtigt dannes en prop i hullet. Herefter sætter blodpladerne gang i nogle koagulationsfaktorer, som får blodet til at størkne.

Hvide blodlegemer

De hvide blodlegemer (også kaldet leukocytter) har en diameter på mellem 0,010 og 0,030 mm, og er formet som kugler. Nogle typer hvide blodlegemer har små udposninger, der minder og fungerer som fangarme. Disse er vigtige for kroppens immunforsvar, da de opererer som kroppens ”skraldemænd” ved at fjerne og optage døde celler. Hvide blodlegemer transporteres rundt i kroppen med blodet, men findes oftest i vævene, hvor de udfører deres funktion.

Plasma

Blodets plasma fylder omkring 2,5 liter. Det er en væske med en gullig farve, som består af 95 % vand med et saltindhold på 0,9 %. Der er en række forskellige fedtstoffer, sukkerstoffer, æggehvidestoffer, vitaminer, hormoner og affaldsstoffer i plasmaet, som transporteres rundt med blodet.

20160113 Bloddonorerne i Danmark. Rigshospitalet. Blod og serum.