Det Danske Bloddonorstudie (DBDS) er et landsdækkende forskningsprojekt med data fra danske bloddonorer. Studiet undersøger bloddonorers blod for bl.a. biologiske markører, der kan forklare eller forudsige sygdomme og besvare spørgsmål, såsom hvorfor vi bliver syge, og hvordan vi bedst behandles.
Kan jeg bidrage til DBDS forskning?
Du skal være bloddonor for at kunne deltage i DBDS, og du kan tilmelde dig hos personalet i din blodbank.
Læs mere
Viden om blod på 30 minutter
Bliv klogere på, hvordan bloddonorer bidrager til vigtig forskning.
Se webinaret
Hvad forskes der i?
På sigt er drømmen at blive i stand til at forudsige f.eks. kræft og hjertesygdomme.
Bliv klogere
Nyt spørgeskema til deltagere i Det Danske Bloddonorstudie
Vi udsender fra uge 43 et spørgeskema via e-Boks til alle deltagere i Det Danske Bloddonorstudie. I spørgeskemaet spørger vi til personlighedstype, mental sundhed, søvnkvalitet, stress, musikalitet og til din uddannelse, dit arbejde og din husstand. Ved besvarelse vil man modtage en personlighedsprofil.
En stor del af spørgeskemaet indeholder spørgsmål, som omhandler personlighedstype. Disse spørgsmål er en del af en anerkendt skala – NEO-FFI*, som måler hvor man placerer sig inden for fem forskellige områder:
- Neuroticisme (rolig versus bekymret)
- Udadvendthed
- Åbenhed over for nye oplevelser
- Venlighed
- Samvittighedsfuldhed
Ved besvarelse af spørgeskemaet, vil du kunne se, hvor du placerer dig i forhold til befolkningen generelt. For hvert personlighedstræk vil du se en linje fra 5 til 60, hvor:
- En grøn cirkel markerer din personlige score
- En grå boks viser det interval, hvor halvdelen af befolkningen befinder sig
Dette gør det nemt at se, hvordan dine svar forholder sig til gennemsnittet inden for forskellige områder som for eksempel “Rolig versus bekymret”.
Det er vigtigt at huske, at der ikke findes rigtige eller forkerte svar – alle personlighedsprofiler er forskellige, og dette er blot et øjebliksbillede, sammensat af dine svar på spørgsmålene.
*NEO-FFI står for ”Neuroticism, Extraversion, and Openness – Five factor inventory”
Bloddonorer giver nye indsigter i folkesundhed
Initiativet omkring DBDS startede i 2010 i blodbankerne i Region Hovedstaden og Region Midtjylland og er sidenhen blevet landsdækkende. Med en biobank på over 2,5 mio. blodprøver fra 165.000 danske bloddonorer er DBDS også en af verdens største landsdækkende befolkningsundersøgelser. DBDS udgør den største videnskabelige undersøgelse på raske personer, som bliver brugt til sundhedsvidenskabelig forskning i Danmark. Studiet har ført til resultater med unikke indsigter i folkesundheden. På den måde er bloddonorer med til at bidrage til at skabe forskning i folkesundhed, sygdomsårsager, diagnostik og behandling.
Se en liste over studiets projekter og publikationer eller læs mere om organisationen. Du er også velkommen til at kontakte DBDS.