Hvorfor mangler der donorer i Vendsyssel og Mariagerfjord?

Af Louise Larsen & Simone Gaarde, Bloddonorerne i Region Nordjylland

Hvorfor mangler der så mange – specielt unge – bloddonorer i Vendsyssel og Mariagerfjord? Netop det spørgsmål stillede vi 18-årige Mikkel Beltoft fra Hjørring. Mikkel er lige blevet bloddonor og fortæller, hvorfor han valgte at blive bloddonor i den unge alder af 18 år.

Da Mikkel selv var spæd, fik han akut brug for blod. Det var en oplevelse, der især for Mikkels forældre gjorde et stort indtryk. De var begge selv
bloddonorer, men det var først, da de selv stod i den akutte situation, at det for alvor gik op for dem, hvor vigtigt det er, at vi hjælper hinanden, og at vi
har et fælles ansvar. Det er dermed også nogle værdier, som Mikkel er vokset op med, og de har været med til, at Mikkel har taget beslutningen om at blive bloddonor i en alder af 18 år. For som han selv siger:

– Jeg havde brug for det, da jeg var lille og nu, som en sund og rask ung mand, er det min tur til at give noget igen.

Sagen ligger til familien

Esben, Mikkels far, havde en lidt anden baggrund for at blive bloddonor. Da Esben kom i lære som revisor, var det en del af opstarten også at melde sig som bloddonor. Derfor var det en meget naturlig ting at tage del i. Derudover havde Esben også selv en far, der var bloddonor, og dermed er der altså tale om tre generationer af bloddonorer i Mikkels familie.

Mikkel med sin far Esben

Vi snakkede også med Mikkel og hans forældre om, hvordan vi får flere i Mikkels alder til at blive opmærksomme på manglen på bloddonorer. Særligt i lokalområdet Hjørring er dette en udfordring.

Her mangler der i dag op imod 500 nye donorer. Mikkel fortalte også, at det at være bloddonor ikke er noget, han deler med mange af sine venner. Det
er ikke noget man snakker om, når man mødes til fodbold eller i skolen.

De unge kan bidrage

Det kan måske også være årsagen til, at der ikke er så mange unge, der er bloddonorer. Måske skal de gøres mere opmærksomme på bloddonorsagen.

– Og så skal de måske have det sidste skub for at tage beslutningen, for det tager jo kun 20 minutter at donere blod, siger Mikkel med et smil på læben.

Derfor handler det måske om, at man skal være bedre til at målrette informationen mere, så man rammer de unge, da det måske ikke handler om, at de unge ikke har lyst eller tid, men mere om at de skal gøres opmærksomme på, hvad de faktisk kan bidrage med?

Der skal i hvert fald lyde en stor opfordring til alle, der går med overvejelse om at blive bloddonor, om at melde sig – særligt de steder hvor der lige nu mangler donorer. For det redder menneskeliv og tager kun 20 minutter!

Meld dig som bloddonor her!