Historie

Bloddonorernes Danmarks historie tager sin begyndelse helt tilbage i 1932 med grundlæggelsen af Spejdernes og Væbnernes Frivillige Bloddonorkorps – dengang som nu bestående af frivillige, ubetalte og anonyme donorer. Dette blev starten på det enestående blodforsyningssystem, som vi kender det i dag, og som vi kan være meget stolte af.

Inspirationen til oprettelsen af bloddonorkorps kom fra England. Da den unge spejderleder Tage Carstensen (1897-1985) kom hjem fra en rejse i England i 1930, havde han nemlig mere end cheddarost og tweedjakke med i bagagen. Carstensen havde set, hvordan de voksne engelske spejdere – de såkaldte Rovere – gav blod. Det inspirerede ham så meget, at han sammen med reservelæge Jens Foged på Bispebjerg hospital og Thorvald Madsen, direktør for Statens Serum Institut, to år senere grundlagde Spejdernes og Væbnernes Frivillige Bloddonorkorps. Der blev organiseret selvstændige lokale bloddonorkorps, som blev tilknyttet de lokale sygehuse.

I 1932 var der 53 bloddonorer i Danmark. Dengang mente man, at 200 donorer måtte være nok til at dække det fremtidige behov for blod. Men med tiden steg antallet af blodtransfusioner, og hospitalerne fik brug for mere blod. Derfor blev det nødvendigt at skaffe flere bloddonorer, hvilket skete med hjælp fra andre humanitære organisationer som spejderne og Sct. Georgs Gilderne.

I tiden før 2. verdenskrig foregik blodtapningen på det sygehus, hvor der var behov for blodet. Lægen tilkaldte en donor, tappede blodet i glasflasker og overførte det med det samme til patienten, som ofte lå lige bagved en skærm. Men efter krigen blev der etableret egentlige blodbanker, og i 1945 var antallet af bloddonorer vokset til cirka 5.000 i hele landet.

I 1952 blev alle de medvirkende i donorarbejdet enige om at oprette landsorganisationen Danmarks Frivillige Bloddonorer, der havde til formål at fremme donorsagen og at overvåge dennes udvikling i Danmark. Organisationen hedder i dag Bloddonorerne Danmark, men bygger fortsat på de oprindelige principper om frivillig, anonym og ubetalt bloddonation.

I 2012 kunne Bloddonorerne Danmark fejre 80 års jubilæum, og som en hyldest i forbindelse hermed blev der skrevet en bog om den danske donorbevægelses historie – ”Dit Blod, Mit Liv” – som hylder og hædrer alle dem, der i tidens løb har været del af den frivillige og ubetalte bloddonation i Danmark.

Du kan hente bogen som pdf her og læse meget mere om historien bag Bloddonorerne Danmark.