Camilla Karmark er psykolog og møder jævnligt personer med nålefobi – nålefobikere – i sin praksis. Nålefobi er meget udbredt, og det anslås, at op mod 25 procent af danskerne kæmper med denne fobi.
Der kan være mange årsager til, at nogle mennesker udvikler nålefobi. Det kan for eksempel være i forbindelse med en ubehagelig oplevelse med nåle eller sprøjter. En anden årsag til, at nogle udvikler nålefobi (og fobier generelt) kan være, hvis man har set andre, måske forældre eller søskende, være bange for nåle og dermed selv bliver det. Til sidst kan nogle mennesker også være genetisk disponerede for at udvikle en angstlidelse.
Når der er tale om nålefobi i forbindelse med bloddonation, kan eksponeringen – altså det at give blod – i sidste ende blive en win-win for personer med nålefobi:
“Først og fremmest bliver man i forbindelse med bloddonation eksponeret for sin fobi forholdsvis regelmæssigt, hvilket betyder at man regelmæssigt konfronteres med sin angst og dermed kan træne sine strategier,” forklarer Camilla Karmark.