Bloddonorernes podcast

I BloodCast hører du fra nogle af dem, der måske ikke havde klaret den uden blod og blodpræparater, samt om den forskning, der foregår i landets blodbanker.

Her finder du alle episoder af Bloddonorerne Danmarks podcast, BloodCast.

I denne episode møder du Khoa Manh Dinh, som er læge, ph.d.-studerende og forsker i Det Danske Bloddonorstudie (DBDS) på Aarhus Universitetshospital. Hør ham fortælle om Danmarks største samling af bussemænd. Næsen gemmer nemlig på mange hemmeligheder, ikke mindst om nogle af de sygdomme, der kan ramme os. Khoa forsker i gule stafylokokker i næsen og fortæller her om immun-receptorer, genetik, og hvordan hans forskning hænger sammen med de danske bloddonorer.

I denne episode møder du Andreas Stribolt Rigas, som er læge, ph.d. og forsker i jernstofskiftet på Rigshospitalet. Hør ham fortælle om jernmangel hos danske bloddonorer, hvad der kan påvirke niveauet af jern, og hvad det kan betyde for donoren. Andreas kommer også ind på spændende studier om den generelle sundhedstilstand hos bloddonorer.

I denne episode møder du Christian Lodberg Hvas, som er overlæge på afdelingen for Lever, mave og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Mirakellort er kaldenavnet for donorfæces, som indgår i den livsnødvendige behandling af patienter med overvækst af bakterien Clostridium Difficile. Hør Christian fortælle om forskningen, multiresistente bakterier og arbejdet med udvælgelsesprocessen blandt landets bloddonorer, hvor donorfæces kommer ind som helten i denne fortælling.

I denne episode møder du Christian Erikstrup, som er professor og overlæge ved blodbanken på Aarhus Universitetshospital. Hør ham fortælle om resultaterne af test for COVID-19-antistoffer, der er taget hos bloddonorerne. Testsvarene bruges til at følge infektionens udbredelse i Danmark og herunder til afsløring af det såkaldte mørketal og status på flokimmunitet. Christian kommer også ind på, hvorfor bloddonorerne som gruppe er rigtig gode at teste på samt et teststudie med behandling med reconvalescent plasma:

I denne episode kan du høre Nicolais mor Charlotte fortælle om, hvordan hendes søn to gange fik brug for bloddonorernes hjælp. Første gang som helt spæd og anden gang som 7-årig, hvor han pludselig blev meget dårlig og kastede blod op. Lægerne opdagede en slags åreknuder langs hele hans spiserør samt tegn på en blodprop omkring leveren og startede en undersøgelse af, hvorfor dette kunne opstå hos et syvårigt barn:

I denne episode kan du høre Cathrine fortælle om, hvordan familiens hverdag pludselig tog en drejning, da hendes søn Sebastian på kun 12 år får konstateret knoglekræft. Kræftpatienter er den største modtagergruppe af blod, og Sebastian må have mange blodtransfusioner for at klare sig gennem den hårde behandling:

I denne episode kan du høre om Lone, der som voksen og med to børn må gennem ikke mindre end to hårde forløb med lymfekræft. Et sygdomsforløb der betød, at hun modtog blod og plasma, men også et forløb, der tog så hårdt på kroppen, at Lones nyrefunktion og immunsystem stadig er afhængige af livsvigtig medicin lavet af plasma:

I denne episode kan du høre Brian fortælle sin historie om, hvordan han som student falder uheldigt ind i et drivhus. Et glasskår rammer lungehinden og starter en blødning, som først bliver opdaget, da det næsten er for sent: