Test

Plasma

Bliv klogere på plasma

Blodet består af celler og væske. Væsken, som kaldes plasma, bruges både direkte i patientbehandling og til fremstilling af livsvigtig medicin bl.a. til patienter med sygdomme i immunsystemet.

Når plasma giver livet værdi

Carina er en af de mange patienter, der er taknemmelige for det plasma, som bloddonorerne giver. For en sjælden autoimmun sygdom betyder, at Carina hver uge får medicin, som gør hendes liv værd at leve.

Oceaner af blod

Da Henriette fik konstateret akut myeloid leukæmi (AML), måtte sejlereventyret sættes på pause til fordel for kræftpakker, kemo og senere også en stamcelletransplantation. Det blev en uventet rejse, hvor bloddonorer spillede en livsvigtig rolle.

Mikkel vandt over leukæmien

Mikkels fortid er anderledes end de fleste andre unges. Engang bestod hans hverdag af kemoterapi, blodtransfusioner og hans liv var præget af hospitalsbesøg, sygdom og en frygt for, hvad fremtiden ville bringe.

I krig med egen krop: Autoimmune sygdomme

Autoimmun hjernebetændelse er en af de sjældne sygdomme, man kan få, når immunsystemet angriber sig selv. Og bloddonorer, der giver plasma, er et uundværligt led i behandlingen.

Med plasma kan Ea følge sine drømme

Ea er en af de patienter, hvis livskvalitet afhænger af medicin fra plasma. Med medicinen kan hun leve et normalt liv uden hyppige infektioner og hospitalsindlæggelser.

Plasma-veninder

I blodbanken i Aalborg ligger Jane og Ida ved siden af hinanden. De er veninder og begyndte at donere plasma sammen under coronapandemien. De kan godt lide tanken om, at det gør en forskel for andre.