Covid-19 information

International Stamcelledonordag 2022

Lørdag d. 17. september markeres verden over som World Marrow Donor Day. Her i Danmark hjælper Bloddonorerne i Danmark med at sætte fokus på vigtigheden i de små celler, vi alle har i vores krop, som kan redde liv.

60.000 danskere har i dag registreret sig som stamcelledonorer, men der er brug for mange flere. I anledning af International Stamcelledonordag den 17. september, sætter Bloddonorerne i Danmark sammen med blodbanker fra hele landet fokus på vigtigheden af de små celler, vi alle har i vores kroppe, og at vi alle kan være med til at redde liv ved at blive stamcelledonorer.

Håbet er, at flere danskere vil melde sig som stamcelledonorer og dermed potentielt redde liv.

Hvem kan blive stamcelledonor, og hvordan registrerer jeg mig?

Alle sunde og raske borgere der er mellem 18 og 55 år kan registrere sig som stamcelledonor på sundhed.dk efter at have besvaret nogle helbredsspørgsmål. Der kan være forhold som gør, at du ikke kan blive stamcelledonor. Ved tilmelding via sundhed.dk modtager du informationsmateriale i din e-Boks og får desuden tilsendt et kit til at tage en simpel prøve for at bestemme din vævstype, som skal returneres i en svarkuvert, der er frankeret på forhånd.

Som nuværende bloddonor kan du også registrere dig som stamcelledonor ved at give besked, når du bliver tappet, så tager blodbanken en ekstra blodprøve, som bruges til at bestemme din vævstype..

Du kan altid afmelde dig igen eller vælge at sige nej, hvis du en dag bliver kontaktet.

Hør hvorfor Heidi meldte sig som stamcelledonor

Som registreret stamcelledonor bliver du kun kontaktet, hvis en patient matcher netop dig. Der findes tusindvis af forskellige vævstyper, og derfor er chancen for, at du bliver udvalgt, meget lille. Det betyder, at mange står i registreret uden nogensinde at donere stamceller. Men hvis matchet er der, bliver du den eneste ene i verden, der kan redde patienten.

Se med ved Emils stamcelledonation i 2019

Udvalgt presseomtale (fra Stamcelledonordagen 2021)

I forbindelse med International Stamcelledonordag 2021 bragte mange medier nyheder om stamcelledonation, patienthistorier og muligheden for at blive stamcelledonor. Nogle af omtalerne var:

Vil du vide mere om stamceller og stamcelledonation? Her kan du læse mere om, præcis hvad knoglemarv og stamceller er, hvordan en donation foregår og meget andet.

Her kan du se mere om de internationale initiativer omkring International Stamcelledonordag.

Læs også artiklen “Den største gave man kan give et andet menneske” om Tara, der har doneret stamceller til en ung mand fra Irland med aggressiv leukæmi.