Ung donor: Det motiverer mig, at jeg kan gøre en forskel

For Victor er det at give blod og plasma nærmest en samfundspligt. Og blodbanken står højt på to do-listen i den unge selvstændiges travle hverdag.

Hvis blod- og plasmadonation var en OL-disciplin, ville Victor nok være en af dem, som kom på medaljepodiet. Han har netop rundet tapning nummer 110 – og allerede i april måned rundede han 100 tapninger i en alder af blot 24.  

Man kan vist roligt sige, at den unge donor er dedikeret til donorgerningen, som bliver passet ind mellem både driften af egen virksomhed og masser af sport.

En tidlig debut på tappelejet  

Det var allerede som 18-årig, at Victor indfandt sig på tappelejet for første gang. Han var inspireret af sin mor, som også har været bloddonor i mange år.

”For mig var det en naturlig beslutning at følge i hendes fodspor og begynde at donere blod, da jeg vidste, at det kunne gøre en forskel for andre mennesker,” fortæller Victor.

Plasma – det gule blod 

Men Victor havde en følelse af, at han havde mere i sig – bodstaveligt talt. Derfor begyndte han også at give plasma.

”Da jeg senere fandt ud af, hvad plasma var, og at jeg kunne donere endnu oftere ved at give plasma, var det en oplagt mulighed for mig til at bidrage endnu mere. Derudover passer det mig bedre at donere plasma, da jeg dyrker sport flere gange om ugen.” 

Blodet består af celler og væske. Væsken, som kaldes plasma, er gul og flyder rundt i kroppen ligesom de øvrige dele af blodet. Plasma bruges bl.a. til at lave medicin, som er livsvigtig for patienter med f.eks. sygdomme i immunsystemet.

Plasma og sport

Når man giver plasma, kommer blodet ind i en maskine, som centrifugerer blodet, så den gule plasmavæske bliver sorteret fra og kommer over i en pose. Resten får man tilbage i kroppen.
Det betyder, at man afgiver meget få røde blodceller. Da det er de røde blodlegemer som transporter ilt rundt i kroppen, er der derfor mange sportsfolk som foretrækker plasmadonation, da det ikke påvirker deres blodprocent i samme grad som en fuldblodsdonation.

Lær mere

Kom med til tapning - sådan foregår det, når du giver fuldblod og plasma

Motivationen: Det lille bidrag med den store forskel 

Victor driver sin egen virksomhed, og selvom det kan være en udfordring at finde tiden, så er det vigtigt for ham at prioritere donorgerningen, fordi han ved, hvor stor en forskel, hans tid på tappebriksen rent faktisk gør for andre mennesker: 

”Det at kunne gøre en forskel gennem et så lille bidrag hver anden uge føles fantastisk. Derudover vil jeg meget gerne bakke op om målet om, at Danmark bliver selvforsynende med plasma. At donere plasma er en fantastisk gerning at gøre for sine medmennesker, så jeg kan kun anbefale alle andre at melde sig som donor."

Relaterede artikler