100 gange i tappestolen: Det siger donorerne

For mange donorer er de 100 tapninger en stor milepæl. Det runde tal vidner om mange liv på samvittigheden - på den gode måde. Her kan du møde fire af dem.

Danmarks godt 180.000 bloddonorer udgør et uvurderligt og livredende sikkerhedsnet i det danske sundhedssystem. Disse donorer har ligget på tappebriksen RIGTIG mange gange. Helt præcist 100 gange– og mens de sad der med nålen i armen, reflekterede de over, hvad der motiverede dem til at starte, og hvorfor de bliver ved med at komme igen og igen.

Donorportræt: Dorte, 100 tapninger:

Min morfar og mor har altid været bloddonorer, og jeg har vidst, siden jeg var barn, at det skulle jeg også være, når jeg blev voksen.

Jeg har aldrig været bange for nåle, så for mig føles det naturligt at bidrage, der hvor jeg kan. Det er en lille ting for mig, men det gør en kæmpe forskel for andre. At være bloddonor er en nem måde at give tilbage på.

Donorportræt: Mark, 100 tapninger:

Jeg giver blod, fordi jeg har set, hvor stor en forskel det gør for folk, som virkelig har brug for det. Det er så lidt, der skal til for mig, som kan gøre så meget for andre. Min far gav blod til den dag, han blev for gammel, og jeg er stolt over at donere videre i hans sted.

Hvem hjælper du som bloddonor?

Donorportræt: Susanne, 100 tapninger:

Jeg giver blod fordi:

Der er brug for blod
En dag er det måske min tur
En dag kan det blive min familie
Det er en god sag, og jeg er glad for at kunne bidrage uden at få betaling

 

Donorportræt: Esther, 100 tapninger:

At være donor er nærmest en livsstil. Man bruger en del tid, men det er det hele værd, når sms’en tikker ind, at min donation er anvendt.

Hvorfor en pelikan?

Når man som donor har givet blod 100 gange, så får man en helt særlig Pelikangave. Og hvorfor så liiiige det, tænker du nok? En gammel overlevering siger, at pelikanen plukker fjerene af sit eget bryst, indtil blodet begynder at flyde, så svage unger kan drikke af det og dermed komme til kræfterne igen.

Symbolet på det livgivende i denne gamle overlevering er baggrunden for, at netop pelikanen er blevet symbol for bloddonorgerningen, og dermed får de donorer, som opnår imponerende 100 tapninger en såkaldt Pelikangave.

Alle portioner blod og plasma er med til at redde liv – så lige gyldigt, hvor mange gange, du har givet blod, så er din indsats vigtig. Du redder liv. Tak til dig!

Relaterede artikler