Samvær med raske børn
Institutionen blev startet op i 1992 af to læger fra Rigshospitalet. De så et behov for et særligt tilbud til børn, som skal beskyttes imod bakterier og vira. I samarbejde med Københavns Kommune fandt de lokalerne på ydre Østerbro i København. Det er ikke en hospitalsstue i forklædning, men en daginstitution med lidt flere forbehold end normalt. Der er stadig morgensamling, rytmik, udflugter og alt det andet, som andre børn kender fra dagligdagen.
Et af kravene til stuen for immunsvage børn var, at den kunne ligge i forlængelse af en almindelig børnehave eller vuggestue, så de immunsvage børn kan skabe relationer til andre børn ude på legepladsen.
”Nogle dage er her måske kun to eller tre børn, hvis de andre er syge eller indlagt i en periode. Så er det vigtigt, at de stadig kan komme ud og være sociale og lære sociale kompetencer. Og det gør de så udendørs, hvor smitterisikoen er minimal,” fortæller Tanja, der er teamkoordinator på Pandastuen.
Tanja har arbejdet på Pandastuen i 20 år, og man kan tydeligt mærke, at hun brænder for sit job. På stuen går der maksimalt otte børn mellem 0 og 6 år, og de må ikke være sammen med børnene fra andre stuer indenfor. Stuen har skærpede regler, som skal gøre det så sikkert som muligt før børnene.