Sommertips til dig som bloddonor

Sommeren er over os, og der er nogle få ting, du skal huske særligt på i sommerperioden, når du skal give blod eller plasma.

#1 – Drik rigeligt vand (mere end du plejer)

Når det er varmt i vejret, er det ekstra vigtigt at drikke masser af væske, før du giver blod eller plasma. Din krop erstatter det blod eller plasma, du giver, med væske fra vævene inden for nogle få minutter, men det kræver, at der er væske at erstatte det med. Tænk gerne over det allerede dagen inden din tapning, så mindsker du risikoen for dehydrering og gør det samtidig lettere for tapperen at finde en åre at stikke i.

#2 – Tjek tappepauser efter rejser (hvis du giver fuldblod)

Hvis du rejser til udlandet, kan det være, at din rejsedestination giver tappepause for fuldblodstapninger. Flere destinationer i Europa giver også pause, så husk at tjekke på kortet her, så du ikke møder forgæves op til tapning.

Udlandsrejser giver ikke tappepause, hvis du giver plasma til fremstilling af livsvigtig medicin. Så du kan overveje at skifte til en plasmatapning efter din ferie i udlandet, hvis du bor eller færdes i nærheden af et plasmatappested.

#3 – Hold øje med ændrede åbningstider

Din blodbank kan have ændrede åbningstider i sommerperioden. På bloddonor.dk/find-blodbank kan du se kontaktoplysninger for alle tappesteder.

Hvorfor er der færre tappepauser for plasmadonationer?

Grunden til, at der er forskel på tappepauser for fuldblods- og plasmadonation, er, at plasma, som bliver brugt til medicin, behandles med midler, som dræber mange af de mikroorganismer, som kunne risikere at smitte via blodet. Medicin, som påvirker cellerne i blodet, har desuden ikke betydning for plasmadonationer.

Relaterede artikler