Hvor længe kan blodet holde sig?

Når du har doneret en portion fuldblod, deles den i tre dele, og de tre komponenter kan gives til tre forskellige patienter alt efter, hvilket behov patienten har.

Din donerede portion fuldblod (som en almindelig blodtapning kaldes), udsættes for en centrifugeringsproces, der opdeler blodet i forskellige lag efter cellernes vægt. Der er stor forskel på holdbarhed og opbevaring af de forskellige blodkomponenter, som i sidste ende kan hjælpe tre forskellige patienter. Det er derfor, at én portion blod kan redde tre liv.

De røde blodlegemer

De røde blodlegemer er tungest og lægger sig i bunden af posen. De presses gennem en slange nederst i posen over i en anden pose, som indeholder saltvand og en række næringsstoffer.

Efter en filtrering, der fjerner de hvide blodlegemer, er de røde blodlegemer klar til brug. De røde blodlegemer kan holde sig i op til 5 uger og skal opbevares ved en temperatur på 4 °C.

En portion fuldblod lige efter tapning

Blodposen kommer i en centrifuge, der skiller blodkomponenterne ad

Frisktappet plasma. Det opbevares på frost og har derfor den længste holdbarhed

Blodplader. De er sarte og skal holdes i konstant bevægelse ved 22 °C.

Plasma

Plasmaet ligger i toppen af posen efter centrifugeringen og ledes over i en ny og tom pose, som herefter fryses ned. På denne måde kan plasmaet holde sig brugbart i op til tre måneder ved temperaturer under -18 °C (og i tre år ved temperaturer under -25 °C).

Plasma kan også frysetørres. Så kan det holde sig endnu længere. Frysetørret plasma bliver til et tørt, gulligt materiale, som kan blandes med demineraliseret vand og bruges i f.eks. akutlægebiler.

Blodplader

Du afgiver ikke så mange blodplader ved en fuldblodsdonation. Derfor samles blodplader fra fire donationer i én pose, så antallet af blodplader til en patient bliver større. Blodpladerne tilsættes en nærende væske, som er en slags ”madpakke” for blodpladerne. Blodpladerne er de sarteste af blodkomponenterne.

De har en holdbarhed på kun 7 dage og skal opbevares på en måde, så de hele tiden er i bevægelse ved 22 °C. Dette gør man i nogle særlige skabe, som er beregnet til formålet.

Hvem hjælper du som bloddonor?

Relaterede artikler