Er du stadig i tvivl, om du skal være bloddonor? Brug et øjeblik herunder og bliv lidt klogere på, om det er noget for dig.
Som bloddonor kan du være forskellen mellem liv og død for patienter. Hver portion blod kan hjælpe op til tre patienter.
Størstedelen af det tappede blod går til kræftpatienter som Henriette i filmen herunder, men flere andre patientgrupper får også hjælp af blod fra bloddonorer. F.eks. ved kritiske fødsler, store operationer og til patienter med kroniske sygdomme.
Bloddonorer, der giver plasma, hjælper bl.a. patienter med sygdomme i immunsystemet, som kræver livsvigtig medicin, der fremstilles af plasma.
Sådan foregår en tapning
Inden selve tapningen skal du udfylde et spørgeskema. Herefter bliver du kaldt ind til en kort samtale med en medarbejder fra blodbanken. Her taler I om dine svar i spørgeskemaet, og du kan stille spørgsmål. Så er du klar til at give blod! Et menneske har ca. fem liter blod i kroppen, og ved en fuldblodstapning (normal blodtapning) giver du 450 ml.
Selve tapningen tager som regel ikke mere end 10 minutter. De fleste beskriver stikket som et lille niv. Tal gerne med personalet om det, hvis du er lidt nervøs. Det kan hjælpe både dig og dem til, at du får den bedst mulige oplevelse som donor.
Efter tapningen får du lidt at drikke og nogle snacks. Og så har du været med til at redde liv!
Plasmaptapning
En plasmatapning minder på mange måder om en fuldblodstapning, men tager lidt længere tid, da blodet ledes over i en maskine, der skiller plasmaet fra blodcellerne i blodet, som derefter føres tilbage til dig. Det tager ca. 45 minutter.